top of page

LES 5 V DEL BIG DATA

#1 VOLUM 

  • Quantes dades heu recollit i analitzat? 

Per dur a terme el projecte hem analitzat un total de quatre fonts de dades, ja que hem volgut experimentar amb un petit nombre de dades però fer un incís major en aquestes. Però és cert que n'hem recollit d’altres que hem considerat que no disposaven d’un pes major en l’estudi

  • Quines eines heu fet sevir per gestionar el vostre volum de dades? 

Per gestionar les dades hem fet ús dels fulls de càlcul de Google, perquè ens permetia analitzar aquestes dades per més d’una persona a l’hora.

  • Considereu que és una quantitat representativa en el seu context? Per què? 

Considerem que ha sigut una quantia representativa per realitzar l’estudi d’un mode generalitzat i sense tenir en compte altres variables no estudiades que se centressin de manera específica en el camp mèdic tant fisiològic com psicològic.

​

#2 VELOCITAT


  • Quan s’han generat aquestes dades? Són actuals? 

Les dades obtingudes i analitzades per mitjà de fonts d’informació, són prou recents, tot i que ho podrien ser més, ja que estan situades entre el període del 2019 al del 2020. A més, hem utilitzat dades de la dècada passada per contrastar-les amb les actuals. 

  • Creieu que d’aquí a 25 anys seguiran sent vàlides? Per què?

Dependrà de l’estudi que estiguis duent a terme. Si es tracta d’un on estudies l’evolució d’aquell determinat temps, aquestes dades no es podrien emprar. Però si fos el cas que volguessis estudiar l’evolució en els darrers vint-i-cinc anys, les dades es podrien usar sense cap mena de problema.


#3 VARIETAT

  • Quina és la font de les vostres dades? Són totes de la mateixa font?

Hem fet ús de diverses fonts de dades com són l’INE, l’IDESCAT o el Ministeri de Salut per tal d’evitar l’emprament d’unes dades modificades expressament o  d’altres amb errors que s’hagin pogut cometre al llarg del recolliment de les dades amb les quals hem configurat els nostres propis gràfics.

  • Quines tipologies de dades heu analitzat? 

Les dades fetes servir principalment són taules de valors, però també hem fet recerca pròpia en la qual hem analitzat dades qualitatives publicades en articles científics. 

  • Heu hagut de modificar formats per poder-les analitzar? 

En tots els casos hem hagut de realitzar una petita neteja de les dades per tal de poder interpretar-les millor a l’hora de realitzar el gràfic i a més hem hagut de fer variacions entre comes i punts a causa dels diversos sistemes decimals internacionals.

#4 VERACITAT

  • Per què considereu que la font de les vostres dades és fiable? 

Considerem que les fonts són fiables, ja que són facilitades per mitjans oficials i han estat estudiades per professionals amb les seves respectives titulacions. Així i tot, no es pot saber si les dades són veritables de manera completa, pel fet que poden haver sigut alterades per diversos interessos (polítics, econòmics, socials…) o simplement per errors en qualsevol dels diferents passos a l’hora de recollir la informació.

  • Heu contrastat la seva veracitat en diferents fonts? 

Tal com s’ha esmentat anteriorment, les dades provenen de diferents fonts.

  • Per què són adequades per explicar el vostre objectiu?

Perquè es basen en diferents temàtiques arran del sobrepès i l’obesitat, però que envers elles hi ha relacions directes les quals poden ser estudiades i concloses.


#5 VISUALITZACIÓ

  • Quines eines heu fet servir per analitzar i comparar les dades?

Hem filtrat les dades en fulls de càlcul de Google per tal organitzar-les i seguidament hem creat diversos gràfics mitjançant Flourish per traduir les dades en informació i comparar-les per extreure’n conclusions.

  • Per què heu escollit aquestes eines de visualització?

Hem decidit escollir aquesta eina, ja que és una eina molt visual i organitzada on podem treballar fàcilment i que ens ofereix diverses visualitzacions de les dades. A més, és la que ens va semblar més professional de totes, pel fet que és utilitzada per la premsa digital.

  • La representació de les vostres dades us han ajudat a treure conclusions? 

Contundentment, la resposta és que sí, ja que en tenir les dades en una taula de valors gairebé no comprens la informació, però en traduir-la de manera visual, es poden comprendre en millor mesura i en conseqüència extreure’n conclusions de manera més senzilla.

Les 5 V del Big Data: Mi trabajo
bottom of page